Vitivinicultura

VITIVINICULTURA

Vins que expressen territori

Els vins de Loxarel són ecològics  i  biodinàmics; respiren paisatge, recullen l’essència d’allò que els envolta. Al celler de Vilobí del Penedès, hi descansen, vins d’àmfora, vins naturals amb caràcter, escumosos amb personalitat i vins de varietats autòctones que tornen a brillar en les fileres de ceps del Penedès després de molts anys en l’oblit.

El xarel·lo, el xarel·lo vermell, la garnatxa, el macabeu, i la parellada són les varietats estrella del celler

Loxarel va introduir les àmfores en un lloc privilegiat del celler l’any 2012. Així va recuperar una tradició amb més de 3.000 anys d’història, tornant a donar valor a un envàs noble, que deixa respirar el vi i el manté fresc. El primer vi que va passar per les àmfores a Loxarel va ser el Xarel·lo 2013, que va macerar en àmfores de 720 litres. Aquest procés va dibuixar un camí que s’ha consolidat en diferents referències.

L’esperit innovador de Loxarel ha  portat el celler a ser pioner en l’elaboració d’un monovarietal de xarel·lo vermell, a treballar el xarel·lo en àmfora, i a treure al mercat un escumós amb més de 109 mesos de criança sense degorjar per ser fidels a l’expressió de la vinya.

L’EVOLUCIÓ

Respecte i la mínima intervenció

L’any 2011, el celler de Loxarel va encetar una línia de vins naturals (sense sulfits afegits) que s’elaboren a partir d’un gran treball en la vinya i la mínima intervenció al celler. Aquestes ampolles expressen amb intensitat la conjunció astral entre l’home i la vinya en cada moment i transmeten el territori amb força i personalitat, i són un gran exponent de la vitivinicultura biodinàmica.

D’aquesta mateixa línia van néixer els ancestrals A Pèl i Barba-roja, escumosos divertits per compartir en els bons moments.

El procés d’elaboració d’un bon vi

Un bon vi és com la bona cuina: el més important és la matèria primera. En el nostre cas, la vinya. El terreny i la seva composició, el paisatge, la fauna i la climatologia transmeten unes característiques i una informació determinada.

Per transmetre tota aquesta informació en cada una de les nostres ampolles, a Loxarel intentem ser tan respectuosos com podem amb l’entorn, el paisatge, i la vinya que veu créixer el nostre raïm.

Al llarg de l’any apliquem tres preparats biodinàmics: el preparat 500 que s’obté de l’enterrament de les banyes plenes de fems de vaca; el preparat 501 que consisteix a aplicar sílex en una dosi mínima —5gr/ha.—; i el preparat d’ortiga fresca, que actua com a antisèptic. Aquests tractaments es fan amb cura per mantenir la terra viva.

Les quatre etapes més
importants del procés són:

Poda d’hivern

Es fa durant els mesos freds i consisteix a tallar les vergues noves, deixant dos o tres borrons. Aquest procés és molt important, ja que ens permet regular la producció desitjada.
En funció del nombre de borrons farem més o menys producció.

Poda en verd

Es fa entre els mesos de maig i juliol i consisteix a treure rebrots i algunes fulles que tapen el raïm i dificulten l’aireació i l’exposició al sol del raïm. Això afavoreix la maduració. Es pot fer manualment o mecànicament. A Loxarel, la poda en verd la fem amb un ramat de 250 ovellesque es mengen les fulles i no toquen el raïm, ja que en aquesta època, abans de verolar, la fruita és molt àcida i astringent.

Verema

És el moment més esperat. El moment òptim per iniciar la verema el marca el grau de maduració. El raïm s’ha de collir quan és madur. Ni abans ni després. A Loxarel fem la verema totalment manual. Col·loquem el raïm en caixes petites o en remolcs de poca capacitat per evitar oxidacions o que el gra es faci malbé.

Elaboració

El vi és una beguda noble amb més de 5.000 anys d’història. A Loxarel, amb l’objectiu de respectar al màxim la feina feta a la vinya, treballem el vi amb processos simples i honestos, amb la mínima intervenció i la mínima addicció possible de productes químics o de síntesi.

Subscriu-te al nostre butlletí electrònic

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt