Què és l'agricultura biodinàmica?

La terminologia sobre agricultura biodinàmica resulta desconeguda per al públic no especialitzat. La base d’aquest moviment és en la ciència espiritual que va promoure el filòsof Rudolf Steiner (1861-1925) a finals del segle XIX i principi del segle XX. El que fou impulsor del model de les prestigioses Escoles Waldorf, va posar les bases també per establir una relació participativa de l’home amb la terra.

A principi del segle XX, hi havia arreu d’Europa un col·lectiu de pagesos inquiets que havien notat la degeneració de la fertilitat de la terra i de la qualitat nutritiva dels aliments que hi cultivaven. A partir dels dubtes que van plantejar alguns d’aquests pagesos, Steiner va organitzar unes jornades de treball a Koberwitz (República Txeca) on es va encetar el camí cap a una nova relació entre l’home i la terra, amb el respecte per tot allò que és viu, per tot el que hi ha d’espiritual i anímic en cada planta i en el sòl on creix.

Per a Steiner, la terra és com un òrgan viu que s’ha de mantenir en un estat vital i fèrtil de forma natural.

Loxarel forma part de l'associació TerraDinàmica,  l’unica associació agrícola biodinàmica de Catalunya legalitzada des de 2008 que promou, fomenta i desenvolupa l'ús d'aquesta tècnica per al cultiu de productes de la terra. 


L’agricultura biodinàmica incorpora rotacions de cultiu pensades i adequades al clima, el control mecànic de les males herbes, el control de les malalties mitjançant minerals i altres plantes, i els fems com a fertilitzants naturals de la terra


 
 

El calendari biodinàmic es regeix fonamentalment per la posició de la Lluna i aquesta posició determina si el dia és fruit, arrel, flor o fulla.

És dia fruit quan la Lluna es troba en una constel·lació de foc (Àries, Lleó o Sagitari). En aquest moment, l’activitat de les plantes se centra en l’elaboració del fruit. El vi potencia els aromes de fruita i els que es deriven d’una elaboració cuidada per aconseguir la perfecta adaptació de la varietat al terrer.

És dia arrel quan la Lluna està en una constel·lació de terra (Taure, Verge o Capricorn). La planta dóna prioritat a les arrels, i en els vins se subratllen els matisos tànics i el caràcter singular de la varietat adaptada un sòl específic (la mineralitat).

És dia flor quan la Lluna està en una constel·lació d’aire (Bessons, Balança o Aquari). Les flores guanyen prioritat i el vi potencia els matisos més florals, que se expressen amb intensitat.

És dia fulla quan la Lluna està en una constel·lació d’aigua (Cranc, Escorpí o Peixos). La planta potencia l’activitat a les fulles. En el vi es potencien els aromes vegetals, herbacis que resulten molt interessants en els vins blancs, i que no són gaire interessants en els vins negres.

 

wine
dopenedes

Segueix-nos a:

Contacta amb nosaltres:

Masia Can Mayol
08735 Vilobí del Penedès
Map Loxarel Veure en el mapa
Tel: (+34) 93 897 80 01
Email: loxarel@loxarel.com
GPS: 41º 22' 23'' N, 001º 40' 01'' E

© Loxarel 2015