El ramat fa un any més la poda en verd de les vinyes de Loxarel

21 de juny de 2018.- Aquests dies, l'últim pastor de Vilafranca del Penedès, Salvador Queraltó, pastura amb el seu ramat d'ovelles i cabres per les vinyes de Can Mayol de Loxarel, a Vilobí del Penedès, per esporgar els ceps. Se'n diu poda en verd i és una de les pràctiques més ancestrals per cuidar la vinya i que Loxarel és un dels pocs cellers que manté viva. 

El ramat només pot esporgar la vinya quan el gra del raïm encara és verd. "No hi ha cap animal en estat salvatge que es mengi la fruita verda, tret de l'home...", explica Salvador Queraltó. Per això, el ramat només pot entrar a la vinya una època molt concreta de l'any, entre juny i juliol i com a màxim durant un període d'unes tres setmanes. El bestiar no toca ni un gram de raïm i només es menja els pàmpuls més joves, de manera que aclareix el cep perquè estigui més airejat i la llum del sol i arribi al gra i la maduració sigui més equiibrada.

Salvador Queraltó explica que, a més d'esporgar el cep, el pas del ramat per les vinyes contribueix a llaurar de manera superficial i natural sense malmetre la vegetació salvatge que creix al voltant dels ceps i que manté l'equilibri carcaterístic per garantir una producció ecològica i, en el cas de Loxarel, biodinàmica. El pastor assegura també que el ramat distingeix perfectament el gust de cada varietat i que tant a les cabres com a les ovelles els agrada anar canviant de vinya. "Són com les persones, no els agrada menjar sempre el mateix i quan es cansen d'estar en una vinya de varietat blanca les canvio a una de varietat negra i ho agraeixen", diu el pastor, que fa més de 15 anys que acudeix amb el seu ramat a les vinyes de Loxarel per fer la poda en verd. 

Aquest any hem volgut convidar els mitjans de comunicació perquè presenciessin en viu aquesta pràctica ancestral que Loxarel és un dels pocs cellers que manté viva. Fins i tot el programa España directo de TVE va venir a fer una connexió en directe. A continuació podeu veure els enllaços d'algunes de les aparicions en premsa:

 

TVE- España directo

http://www.rtve.es/alacarta/videos/espana-directo/espana-directo-15-06-18/4635881/

A partir del minut 20.12'

 

LA VANGUARDIA

http://www.lavanguardia.com/local/vilafranca/20180618/45219904073/vina-penedes-realiza-podar-rebano-ovejas-cabra.html

http://www.lavanguardia.com/local/vilafranca/20180617/45193403822/un-celler-del-penedes-consolida-lus-dovelles-i-cabres-en-la-poda-de-la-vinya.html

 

LA FURA

http://lafurapenedes.cat/un-ramat-dovelles-i-cabres-fa-la-poda-a-les-vinyes-de-loxarel/

 

PORTAL CCMA

http://www.ccma.cat/324/un-celler-del-penedes-consolida-lus-dovelles-i-cabres-en-la-poda-de-la-vinya/noticia/2861842/

 

EL CARGOL

https://elcargol.com/vins-i-caves/2508-el-celler-loxarel-de-vilobi-consolida-l-us-d-ovelles-i-cabres-en-la-poda-de-la-vinya

 

DIRECTE

http://www.directe.cat/acn/800343/un-celler-del-penedes-consolida-l-us-dovelles-i-cabres-en-la-poda-de-la-vinya

 

VILAWEB

https://www.vilaweb.cat/noticies/un-celler-del-penedes-consolida-lus-dovelles-i-cabres-en-la-poda-de-la-vinya/

 

 

 

fotos
fotos
fotos
fotos
fotos
fotos
fotos
wine
dopenedes

Segueix-nos a:

Contacta amb nosaltres:

Masia Can Mayol
08735 Vilobí del Penedès
Map Loxarel Veure en el mapa
Tel: (+34) 93 897 80 01
Email: loxarel@loxarel.com
GPS: 41º 22' 23'' N, 001º 40' 01'' E

© Loxarel 2015